Circulaire Economie en Textiel

Bij de fabricage van textiele producten worden veel grondstoffen en energie gebruikt. De uitstoot van CO2 is enorm, daarom is het belangrijk goed na te denken over materiaal gebruik en materiaal recycling. De beste methode om het milieu te ontlasten is door kleding als product opnieuw te gebruiken.

 

Door de handmatige inzameling en de bovengrondse containers wordt door Kledinginzameling Nederland het maximale uit de ingezamelde kleding en schoenen gehaald.

 

U kunt zich voorstellen dat bij machinale ondergrondse inzameling veel afval tussen de kleding komt waardoor ook de kleding vervuild raakt en nat wordt. Hiermee wordt van een goed product in uw kledingcontainer weer afval gemaakt, dat wilt u natuurlijk niet!

 

Als kleding als product niet herbruikbaar is, dan zijn er tegenwoordig allerlei methoden om het textiel te recyclen. Voorbeelden hiervan zijn, het vermalen en vervezelen en opnieuw garen maken, dit is de meest bekende.

 

Maar van jeans bijvoorbeeld kan na verpulpen materiaal gemaakt worden dat als stucwerk op wanden kan worden aangebracht. Ook vloerbedekking kan worden gemaakt van gerecycled textiel. Kortom voorbeelden genoeg en het einde in deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht.

 

Meer weten?